ZAŠTO JE VAŽNO OPROSTITI ONIMA KOJI SU VAS POVREDILI?

,,Ljudska zloba uvek dolazi iz nemoći“ Lav Tolstoj. Odakle dolazi mržnja?

Foto: Pixabay

Mržnja je i nemoć.

Opraštanje je prelaženje preko tuđih grešaka, ,,prelaženje“ preko neke uvrede. Oproštaju ljudi  čvrstog karaktera, oni koji znaju šta žele. Kada nas neko povredi ili razočara logično je da osećamo bol. U takvim situacijma našu dušu preplavljuju negativna osećanja poput besa, ljutnje, pa čak i želje za osvetom.

Oprstiti nekome ali i sebi pokazuje da je vaš um dovoljno moćan da prvo prihvati bol i uči iz njega. Nakon toga, da shvatimo da su ljudi različiti i prave greške shodno svojim percepcijama. Zato doživite pravdanje poput ,,učinila sam to jer sam…“

Možete oprostiti, ali ne morate nastaviti dalje. I to je u redu. Opraštanje je bitno da biste otpustili sva negativna osećanja i osećali se rasterećenije.

ZAŠTO GREŠIMO?

Jeste čudno, ali nekada grešimo često i mnogo. Zašto?  Mozgu je potrebno vremena da  izvuče i usvoji pouku iz greške koja se dogodila.

Oprostite drugima, ali je važnije da oprostite sebi što ste im dozvolili da se tako ponašaju prema vama. Moć praštanja daće vam hrabrost da prevaziđete dalje prepreke u životu. Upravo to će vas ojačati. Ako se neko ,,ogrešio“ o vas, ne mora da znači da je to uradio namerno, trenutak slabosti, nepažnje, mladost ili nepromišljeno delo takođe mogu biti jedan od uzroka, a vaša ljutnja i bes posledica.