KVALITETNA VEZA: SAVETI KAKO DA IZGRADITE ZDRAV ODNOS SA PARTNEROM

Život u dvoje podrazumeva kompromis, i to dobar kompromis koji znači da su oba partnera zadovoljna odnosom i da odluke donose zajedno. Oslobodite se ideala koje je nametnuo 21. vek, ali i brojni savetnici na temu kako bi trebalo da izgleda savršena veza. Ljudi se uglavnom ne menjaju trajno, već iz poštovanja prema drugoj strani koriguju ona ponašanja koja narušavaju kvalitet veze, što je čak i poželjno.

Foto: Pixabay

Svakodnevna komunikacija mnogo je bitna. Kroz  neobavezne razgovore, partneri se dodatno upoznaju i na taj način povezuju. Morate dozvoliti partneru da uči o vama. Potpuno je nepotrebno da se takmičite ko je kome više usluga učinio. Prijateljstvo je osnov veze između partnera, što znaći da se uzajamno poštovanje i uživanje u društvu podrazumevaju. Srećni parovi su jedno drugom pre svega prijatelji, a potom i ljubavnici.

Foto: Pixabay

Ne morate imati ista uverenja, ali niko ne bi trebalo da pokuša da ih menja. U toku rasprave razmislite kako ste i vi poneli, ne samo partner prema vama. Na taj način izbeći ćete nepotrebnu ljutnju i razočaranost. Zapitajte se kako da se konstruktivnije ponašate sledeći put.

“Dug je put od posedovanja do ljubavi.”

 Prof. dr Svetomir Bojanin

Recite kako se zaista osećate

Prikrivanje pravih osećanja vodi u propast. Ne bojte se da ćete ispasti slabi u očima partnera, ako kažete zbog čega se ljutite i šta vam smeta. U redu je reći ,,ovo mi smeta“, ,,volela bih da nisi reagovao tako“, ,,ovo možemo rešiti razgovorom, nema potrebe da budeš besan“.

Izrazite zahvalnost

Odnos se gradi na sitnicama, zato budite zahvalni na svakom trudu vašeg partnera i naučite to i da pokažete. To ne znači da bukvalno treba da govorite ,,hvala“ kada god uradi nešto lepo za vas, već da sledeći put kada njemu bude potrebna pomoć ili podrška budete tu za njega.